21 | 02 | 2017
Glavni izbornik
Brzi izbornik

Natjecanja

Natjecanja su jedna od značajnih aktivnosti u svijetu radioamaterizma. To su natjecanja u ostvarivanju radioveza prema unaprijed poznatim pravilima, koja se za svako natjecanje razlikuju. Radioklubovi često daju priliku mladim radioamaterima da svoje vještine i znanje unaprijeđuju kroz rad na svojim natjecateljskim lokacijama. Tako je ove je godine u IARU HF C natjecanju nekoliko mladih radioamatera radilo iz najboljih natjecateljskih lokacija u Hrvatskoj pod pozivnom oznakom 9A28HQ.

Na natjecanjima se radioveze održavaju koristeći mikrofon, telegrafsko tipkalo ili računalo, ovisno o tome kakvo je natjecanje i na koji način u njemu želite sudjelovati. Natjecanja se na različitim frekventnim opsezima i različitim vrstama rada održavaju skoro svaki vikend, što je odlična prilika za poslušati radioamaterske frekvencije ili otići do nekog radiokluba za demonstraciju.

ham mladi 1 

 

Brza telegrafija

Posebno je zanimljiva i brza telegrafija u kojoj je cilj, kao što i samo ime govori, što brže primati odaslane signale Morseovim kodom. Promociji toga zasigurno je doprinijeo program RufzXP (http://www.rufzxp.net/) koji je namijenjen upravo tome. Na navedenoj web stranici postoji i top lista koja se ažurira jednom tjedno i na kojoj svi imaju mogućnost objaviti svoj ostvareni rezultat.
Osim stjecanja jedne nove vještine, brza telegrafija omogućuje i putovanje svijetom, te stjecanje novih poznanstava. Prije pet godina na Europskom prvenstvu u brzoj telegrafiji su kao predstavnici Hrvatske sudjelovali Ante Šikić koji je tada imao 14 godina, Vedran Čarapović, Ivan Brkljačić i Ante Bogdan.

 

ARO - Amaterska radioorijentacija

Radio orijentacija za mlade tehničare je sportsko – tehnička disciplina u kojoj natjecatelji traže radijske odašiljače uz pomoć radiogoniometra. Natjecanje se odvija na travnatom ili asfaltiranom terenu površine 30 x 50 metara ili većem, na kojem je razmješteno 3 do 5 radio odašiljača male snage. Cilj natjecanja je pronaći što više odašiljača u što kraćem vremenu. Natjecanja se održavaju na školskoj, županijskoj i državnoj razinini. Ove je godine zahvaljujući uspješnim treninzima i zalaganju Alvian Udovičić izborio sudjelovanje na državnom prvenstvu koje se održalo u Primoštenu.

 

ARG - Amaterska radiogoniometrija

Amaterska radiogoniometrija (ARG) je sportsko-tehnička disciplina koja se bavi pronalaženjem skrivenih odašiljača pomoću prijemnika-radiogoniometra, topografske karte i kompasa. U Hrvatskoj ARG sezona počinje u travnju i traje cijelo proljeće kad se organiziraju brojna natjecanja na koja pristižu zaljubljenici u taj sport. Prema postignutim rezultatima tijekom sezone formira se i Hrvatska reprezentacija koja predtsavlja Hrvatsku na Svjetskom ili Europskom prvenstvu. Na Europskom natjecanju u radiogoniometriji za mlade koje se ove godine održalo u Češkoj sudjelovalo je petero hrvatskih predstavnika. Polovicu ukupnog broja natjecatelja u Hrvatskoj čine mladi do 19 godina.

     ham mladi 2    ham mladi 4     ham mladi 5     ham mladi 3

 

Svemirske komunikacije

Radioamateri i astronauti najbolje surađuju na projektu ostvarivanja radioveza između škola i Međunarodne svemirske postaje. Prvi takav kontakt u Hrvatskoj bio je 2008. godine u Pazinu u organizaciji Radiokluba Pazin i Osnovne škole Vladimir Nazor Pazin, a drugi 2013. godine u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog DX kluba i Tehničke škole Ruđer Bošković. Prilika je to da učenici astronautu postavljaju pitanja, a on im odgovara dok se trenutno nalazi u postaji koja nadlijeće mjesto kontakta. Česte su i radioveze preko nekih od radioamaterskih satelita u orbiti, a oprema koja se za to koristi ista je kao kod ostvarivanja radioveza na Zemlji.

 

Kampovi

Radioamterski kampovi su odlična prilika za unaprjeđenje znanja mladih radioamtera uz nezaobilazno druženje i zabavu. U dva navrata održan je kamp na Bjelolasici gdje su se okupili mladi iz cijele hrvatske s ciljem učenja ARG-a. Nakon toga kamp za mlade seli u Dalmaciju, točnije na Mosor gdje se održava svake godine, a cilj više nije samo učenje ARG-a već više područja radioamaterizma kao što su natjecanja, ARG, konstrukcije, a omogućeno je i polaganje za dobivanje radioamterske dozvole. Kamp svake godine okuplja petnaestak polaznika, a održava se u ljetnim mjesecima kada su učenici oslobođeni školskih obaveza.

 

Konstrukcije

U radioklubovima mladi imaju priliku naučiti ili proširiti svoje znanje o konstrukcijama antena, tehničkih sklopova, itd. kroz praktičnu primjenu. Razne radionice koje pomažu mladima u njihovim početnim koracima održavaju se u radioklubovima, gdje iskusni radioamateri konstruktori prilagođavaju program području interesa polaznika. 

     ham mladi 2    ham mladi 4     ham mladi 5     ham mladi 3

 


Kako postati radioamater

Da biste postali radioamater potrebna je dobra volja (koju već imate) i osnovno znanje (koje ćete steći na nekom od tečajeva za radioamatera, koristeći neku od dostupnih knjiga ili surfanjem internetom). Najbolji početak je stupanje u kontakt s nekim postojećim radioamaterom koji će vam rado pojasniti sve što trebate znati i uputiti vas u tom smjeru. Ako neznate nikoga takvog, nema problema - naši koordinatori Lea i Rolando rado će vam u tome pomoći, a njihov ćete kontakt pronaći na dnu ovog teksta.

 

Kontakt

Ako ste iz ovog teksta saznali dovoljno informacija koje su vas zainteresirale za neku od grana radioamaterizma, javite se u obližnji radioklub i priključite se velikoj zajednici radioamatera koja iz dana u dan raste i neprestano istražuje nova područja radio tehnike. Ako neznate koji je najbliži radioklub ili imate bilo kakvo drugo pitanje, koordinatori Lea i Rolando rado će vam pri tome pomoći - samo im pošaljite e-mail.

Rolando Milin, 9A3MR: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Lea Šikić, 9A5LEA: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.