21 | 02 | 2017
Glavni izbornik

1. veljače 2005.
 
Poštovani QSL prijatelji
 
U zadnje vrijeme primio sam nekoliko poruka gdje me podsjećate da neki QSL biroi postoje i čak mi (u najboljoj namjeri) šaljete i njihove adrese!
 
Na žalost, moram Vas razočarati !!!
 
Svaki nacionalna radioamaterska udruga u svijetu u okviru svog djelovanja ima predviđen i QSL biro, no to je samo  PREDVIĐENO,  jer  čak i s onoga spiska gdje smo naveli koji to biroi ne rade – ima i više neaktivnih !
 
Na našu žalost – 5X , 5W, A6 , A7 ili KH3 previše lijepo zvući da bi bilo istinito!!
 
Stoga svi Vi koji zaista želite potvrditi svoje radioveze, ne uzimajte za ozbiljno priče kako se to sve može bez problema potvrditi preko biroa, nego, na žalost morate posgnuti u vlastit džep i tako doći do vrijedne nam potvrde rada i QSL karticu uvrstiti u vlastitu zbirku slanjem direktno!
 
Još jednom ponavljam da karte poslane preko biroa na sljedeće QSL menađere gotovo sigurno nećete potvrditi: RW6HS, F6FNU, W3HNK, KU9C, OZ1ACB... ima ih još!
 
Za potvrdu 100–tinjak DXCC entiteta preko biroa, trebat će Vam najmanje 3 – 5 godina!!!!  Imajte to na umu ukoliko želite nešto više !
 
I mali podsjetnik na osnovne detalje oko štampanja QSL karata:
 
- kartu u boji možete štampati za cca 15 lipa po komadu
- dimenzija kartice  9 x  14 cm
- težina papira ne teža od 200 g
- naljepnice koje lijepimo naknadno na karticu – zavisno o kvaliteti, za nekoliko godina same otpadaju,
- ako pišete običnim flomasterima – tekst vrlo brzo izblijedi
- ako printate preko ribona, vodite računa da ispis bude vidljiv (jer velika većina QSL-ki koje primam su nečitljive – pa tako i neupotrebljive)
- ne pišite na kartici raznobojnim olovkama, jer takve  veze ARLL ne priznaje
- ne ispravljajte ništa i ne podebljavajte jer ni te veze primaocu kartice neće biti priznate!!!
 
Nadam se da će ove upute koristiti i pomoći Vam u povećanju broja dobivenih QSL kartica!
 
 
Mike, 9A3JB
9A QSL menadžer
 
****************************************
 
 
studeni 2004.
 
Poštovani  QSL  prijatelji
 
Nakon skoro godinu dana i ponešto iskustva, vrijeme je da napravimo i nekakvu rekapitulaciju zajedničkog rada. Na moje veliko zadovoljstvo mogu reći de se količina primljenih QSL kartica od Vas bitno povečala ! Svi oni koji svoje održane veze potvrđuju karticama, mogu se nadati i povratu istih – dok oni koji čekaju da prvo prime karticu – malo će se  načekati!!!!
Zahvalio bih se svima koji se trude svoje kartice složiti onako kako smo to rekli u prvom broju našeg časopisa, no, ponoviti ću neke stvari jer... nikada dosta:
QSL kartice slažite po DXCC listi. Vodite računa da Rusija nije SSSR i da se ne stavljaju zajedno sve zemlje bivšeg SSSR-a, a na papiriću piše Rusija!!!!!
Naime, kada takav paketić (a od nekih klubova on teži i po nekoliko kilograma) "rusa" pošaljem u ruski QSL biro - nije dobro, jer sve što nije "njihovo" najvjerojatnije će se izgubiti!!!  Zato - POZOR: odvajajte posebno Rusiju (bez obzira na prefikse i oblasti, dakle od 0 – 9), posebno UA2 (jer oni imaju poseban biro), posebno UN, UK, EX, EY, i naravn, posebno kartice za Ukrajinu ! Kod Ukrajine vodite računa da tu spadaju i U5 stanice te UV, UW, UZ, EO, EN, EM !
 
Kod engleskih postaja nije potrebno odvajati ništa po pozivnim oznakama ili oznakama njihovih entiteta. Dakle sve što počinje sa G, M i 2 ide zajedno.
 
Ista stvar je i s kanadskim amaterima. Kod Australije je potrebno slagati po pozivnim oblastima, no to možete prepustiti meni jer tih karata nema mnogo.
 
Kada je riječ o američkim postajama, tu je stvar bitno drugačija!!! Odvajaju se po pozivnim oblastima bez obzira na prefikse i samo razdvojite postaje iz 4-orke s jednim i dva slova - W, K, N od WA, KA, KB i već kako idu !!!
VAŽNO je napomenuti da KH0, KH1, KH2, KH3, KH4, KH5, KH7, KH8, KH9, KG4, KP1, KP2 i KP5  QSL-ke ne idu preko USA biroa nego isključivo izravno ili preko menađera, dok KH6, KL i KP3 i 4 imaju svoje biroe pa ih treba posebno izdvojiti.
 
Ispada da je vrlo malo amatera pročitalo moj članak iz prvog broja časopisa jer mi uporno šaljete QSL karte za one zemlje koje nemaju QSL biroe i tako gubite dragocjeno vrijeme. Treba se pomiriti s činjenicom da neke DXCC entiteti a posebno IOTA reference nećete moći potvrditi drugačije nego izravno!
I za neke menađere postoji CRNA LISTA, pa kad vidite da je menađer RW6HS nipošto ne šaljite svoj novac jer je uzalud, a kada je u pitanju F6FNU, W3HNK ili KU9C dva puta razmislite prije nego li pošaljete svoju karticu na te adrese!!!!
Kada šaljete poštu u egzotične zemlje - neka ona bude što manje upadljiva, dakle bez suvišnih markica (bilo bi najbolje samo s naljepnicom iz pošte - ovdje ne vrijedi pravilo dolje navedeno), a novac stavite unutar druge koverte da se ne vidi – jer u oba slučaja gotovo je sigurno - neće stići do primatelja!!
 
Tu valja paziti na neke stvarčice koje Vam mogu biti od koristi - jer na žalost Hrvatska pošta se ponaša više nego nekooperativno kada smo mi u pitanju i ni malo nema sluha za naše probleme i potrebe!!  Zapamtite: SVA POŠTA IZ HRVATSKE SE OTPREMA ZRAKOPLOVOM!  Na običnu kovertu (ne onu plavo bijelu ili kako oni kažu standardiziranu) nalijepite markicu od 5 kuna i ona Vam je dostatna za cijeli svijet za pismo teško do 20 grama! Tako adresiramo pismo ubacite u poštanski sandučić - ne nosite ga u poštu - i eto Vam nove QSL kartice za 2-3 tjedna!!!
Kod plaćenog odgovora (a svi su takovi) bolje je staviti 1 USD negi IRC (zbog cijene) osim za one zemlje koje izričito traže IRC.
Po mom saznanju jedino je u Australiji i Novom Zelandu potrebno 2 USA dolara za odgovor sa zrakoplovnom poštom, a ako je u pitanju obična koverta onda i manje! U tom slučaju bolje (jeftinije) je staviti jedan IRC kupon.
 
Da bi dobili pravu informaciju koja QSL kartica može a koja ne ići preko biroa, posjetite dvije internet stranice na kojima ćete naći skoro sve potrebne informacije o QSL manadžeru ili adresi na koju treba poslati karticu. Zapamtite - skoro svi malo interesantniji znakovi imaju svoje QSL managere ili druge informacije na koje treba slati svoje kartice!!  www.qrz.com/ je adresa koju trebate pogledati i obvezatno pogledajte pod DETAILED INFO jer se tu obično krije ono što trebate! 
 
Da bi bili sigurniji kuda idu ili ne idu Vaše kartice, još jednom pogledajte spisak zemalja koje nemaju QSL biroa iz prvog broja časopisa!
 
Svi oni koji u buduće budu slali nepravilno složene kartice – dobit će ih natrag !!!
Bilo bi dobro da malo razmislite i kod tiskanja QSL karata! Davno je poznato da je preporučena dimenzija 9 x 14 cm a težina papira 120 grama. Danas već imamo mogućnosti da tiskate kartice u boji za oko 15 lipa, što priznat ćete nije nešto pretjerano, jer svi volimo primiti lijepu karticu - pa onda i pošaljimo isto tako lijepu karticu u Svijet i predstavimo svoju zemlju na najljepši način! WC papir i slični materijali sigurno nisu za to!!!
 
I na kraju svakako treba pohvaliti one amatere i klubove koji uredno izvršavaju svoju  obvezu slanja QSL kartica: BRS, BOP, ADE, HDE, CVW, CTL, CCU,  AKL, CIG, ACD, RKA, CCY,CAL, 1DL, 2AA, 2JG, 2OM, 2SY, 2WJ , 2EU,3FO, 3SM, 3LE, 2HF, 2UA, 4KF, 4KW, 4MF, 4SS, 5BS, 5CY, 5V, 5KV, 5PV, 5YY, 6AA, 6BND, 6DJM, 6DM, 6DR, 6NKN, 6ZT, 7K, 7W, 8A, 9R, 0R,  a naročito treba pohvaliti Željka, 5ZP, koji iako s hendikepom vrlo ažurno šalje velike količine kartica! Ako sam nekoga izostavio neka se ne uvrijedi - ažurno ću objavljivati listu dobrih!
 
 
Imajte na umu da će isključivo od Vaše ažurnosti i angažmana zavisiti i brzina kojom ćete primati QSL kartice!
 
Za sve informacije i nedoumice u svezi s radom biroa slobodno nazovite, pišite ili....
 
Vy 73  Marinko 9A3JB